Täitä, eikä!

Täit ovat kiusallinen, mutta tavallinen lapsiperheen vaiva. Taistelu täitä vastaan sujuu jouhevasti kun toimeen tarttuu heti: hoida ensin ihmiset, sitten asunto.

Täit tarttuvat kosketuksen välityksellä

Täit imevät verta ihmisen päänahasta, mikä aiheuttaa kutinaa. Täit viihtyvät parhaiten pään lämpimimmissä paikoissa esim. korvien takana ja niskassa. Täitartunnan saaminen ei liity huonoon hygieniaan. Päätäitä voi tulla sekä pitkiin että lyhyisiin hiuksiin, puhtaisiin tai likaisiin. Täit tarttuvat vain kosketuksen välityksellä eivätkä ne pysty hyppäämään tai lentämään.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Tartunnan voi ennaltaehkäistä välttämällä kampojen, harjojen ja pipojen vaihtoa. Lisäksi ennaltaehkäisyyn on olemassa valmisteita, kuten suihkeita ja shampoita, joiden teho perustuu niiden tuoksuun jota täit karttavat. Täit eivät häviä ihmisen päästä itsestään, eikä tavallinen pesu riitä hävittämään päätäitä, vaan tartunta vaatii aina täishampoon käyttöä. Jos perheen lapsi saa täitartunnan, on tärkeää muistaa hoitaa huolellisesti koko perheen loiskarkoitus. Häädössä kannattaa suosia täiden tukahdutusmenetelmään perustuvia valmisteita, jotka eivät sisällä lääkeaineita, eivätkä siten aiheuta resistenssiä. Shampoohoidon lisäksi täikamman käyttö on tärkeää.

Täishampoon käytön lisäksi vuodevaatteet, pyyhkeet ja unilelut on pestävä. Normaali pyykinkäsittely riittää täiden karkoittamiseen. Jollei leluja, peittoja tai tyynyjä voi laittaa pesukoneeseen, ne on poistettava käytöstä 1-2 vuorokauden ajaksi. Lisäksi hiusten kanssa kosketuksissa olleet esineet, kuten hiusharjat ja hiussoljet, kannattaa upottaa yli 60°C veteen noin puoleksi minuutiksi. Muista pestä myös päähineet!

Löydät täishampoot, täikammat ja ennaltaehkäisevät tuotteet paikan päältä apteekistamme sekä verkkoapteekistamme!

Keskustelu »