Apteekit ottavat lääkejätteet vastaan maksutta

Lääkejätteet ovat vaarallista jätettä eikä niitä saa laittaa tavallisen jätteen sekaan tai kaataa viemäriin. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on järjestänyt lääkejätteiden keräyksen apteekkeihin, jotta sinun olisi mahdollisimman helppo palauttaa kodin vanhentuneet lääkkeet oikeaan osoitteeseen. Apteekit ottavat lääkejätteet vastaan maksutta.

Lajittele lääkejätteet jo kotona

  • Poista reseptilääkkeistä henkilötiedot.
  • Palauta läpipainopakkauksissa olevat lääkkeet omissa liuskoissaan ilman kartonkipakkausta. Palauta lasi- tai muovipurkkiin pakatut irralliset tabletit ja kapselit purkkeineen. Pakkaa nämä lääkkeet läpinäkyvään muovipussiin.
  • Palauta nestemäiset lääkkeet, voiteet, peräpuikot ja suihkeet omissa pakkauksissaan, ilman kartonkipakkauksia. Pakkaa nämä lääkkeet omaan muovipussiinsa.
  • Palauta jodi- ja bromipitoiset lääkkeet sekä sytostaatit omissa pakkauksissaan erillään muista lääkkeistä. Jodipitoisia ovat Betadinetuotteet, Jodix-tabletit ja Iodosorb-valmisteet. Merkitse jätteet selvästi.
  • Palauta viiltävä ja pistävä jäte erillään muista lääkejätteistä kovassa suljettavassa astiassa.

Viiltävä ja pistävä jäte

  • Pakkaa injektioneulat ja muut lääkitykseen liittyvät viiltävät ja pistävät jätteet kotona tiiviiseen ja kovaan rasiaan tai muuhun suljettavaan astiaan, esimerkiksi muovirasiaan. Merkitse jäte selvästi ja palauta apteekkiin.
  • Insuliiniruiskut, -neulat ja -kynät sekä lansetit voit laittaa läpäisemättömään, suljettuun muovipurkkiin pakattuna tavalliseen roskikseen. Jos nestesäiliöön on jäänyt insuliinia, palauta säiliö apteekkiin lääkejätteenä.
  • Älä koskaan pakkaa neuloja muovipussiin!

Kuumemittarit

Palauta elohopeakuumemittarit erikseen. Rikkoutunut elohopeakuumemittari tulee pakata suljettuun ja tiiviiseen purkkiin. Merkitse jäte selvästi. Rikkinäiset digitaaliset kuumemittarit kuuluvat sähkölaitteisiin ja ne voi palauttaa maksutta lajitteluasemalle tai muihin sähkölaitteiden keräyspisteisiin.

Kemikaalijäte

Apteekit eivät ota vastaan muita vaarallisia jätteitä, kuten kemikaaleja tai liuottimia. Kemikaalijätteet tulee toimittaa LSJH:n lajitteluasemille, vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkoihin tai kiertäviin
keräyksiin. Näiden yhteystiedot löydät täältä!

Muista vielä nämä!

  • Huomioi, että apteekista ostetut tavalliset hoitotuotteet, kuten perusvoiteet, pesuaineet, vitamiinit, luontaistuotteet, kosmetiikka ja aurinkovoiteet eivät ole lääkejätteitä. Lajittele ne kodin polttokelpoiseen jätteen astiaan.
  • Keittosuola- eli natriumkloridiliuos ja sokeri- eli glukoosiliuos eivät myöskään ole lääkejätettä. Lajittele nämä polttokelpoiseen jätteeseen.
  • Älä kaada lääkejätteitä viemäriin! Lääkejätettä ei saa kaataa viemäriin tai wc-pönttöön, ei edes laimennettuna. Lääkejätteiden kaataminen viemäriin aiheuttaa haittaa jäteveden puhdistukselle, vesistöille sekä vesieliöille.
  • Älä säilytä vanhoja lääkkeitä! Tarkista lääkekaappisi sisältö vähintään kerran vuodessa ja poista
    sieltä vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet.

Lähde: Lounais-Suomen jätehuolto

Keskustelu »