ValikkoValikko

Kuivuus voi vaivata koko kroppaa

Iän myötä voi moni kohta kropassa alkaa tuntumaan kuivalta ja hauraalta. Kuivuus voi koskettaa myös nuorempia ihmisiä. Vaivojen kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan hakea apua omasta apteekista.

Talvisin iho kuivuu, kutisee ja hilseilee helposti kuivan pakkasilman, keskuslämmityksen ja suurten lämpötilanvaihteluiden vuoksi. Ihonhoitorutiineihin kannattaa kiinnittää huomiota ja tarvittaessa vaihtaa tuotteita hoitavammiksi. Pesuaineeksi tulisi valita joko öljymäinen tai voidemainen saippuaton tuote, joka ehkäisee ihon kuivumista. Hankaavien harjojen tai sienien käyttöä suihkussa tulisi välttää, jotta iho ei ärsyyntyisi ja kuivuisi lisää. Pesuveden on hyvä olla mieluummin haaleaa kuin liian kuumaa.

Iho kuivataan pyyhkeellä taputellen välttäen hankaamista. Rasvaus riittävän rasvapitoisella voiteella tulisi tehdä mielellään heti pesun jälkeen, kun iho on vielä hiukan kostea. Jos iho tuntuu pian voitelun jälkeen uudestaan kuivalta tai sitä kirvelee, kannattaa kokeilla rasvapitoisempaa voidetta. Jos iho on rikkoutunut kutinan ja raapimisen takia, suihkun jälkeen kannattaa suihkauttaa iholle mineraalipitoista lähdevettä ja rasvata heti sen jälkeen. Tällöin voiteen levitys ei kirvele ja tunnu ikävältä.

Kädet ja jalat vaativat hoitavampia tuotteita

Jalkojen kovettumia tai halkeamia hoidetaan päivittäin pesun jälkeen kevyesti kuorivalla jalkavoiteella. Pesun jälkeiseen kuivaamiseen tulee kiinnittää huomiota. Erityisesti varvasväleihin jää helposti kosteutta. Jalkojen raspaamista ei suositella, koska se vain pahentaa kovettumaa. Iho nimittäin puolustautuu raspausta vastaan kasvattamalla ihosolukkoa suojakseen. Tärkeää on myös selvittää kovettumien syy ja mahdollisuuksien mukaan välttää niitä. Esimerkiksi vääränkokoiset tai -malliset kengät aiheuttavat monesti jalkoihin ongelmia. Kaikkein parasta olisi ennakoida halkeamien ja kovettumien syntyä rasvaamalla jalkoja säännöllisesti.

Käsien ja jalkojen hoitoa voi tehostaa voitelemalla iho illalla ennen nukkumaanmenoa ja laittamalla yöksi puuvillasukat tai –käsineet tehostamaan voiteen imeytymistä. Kuivien käsien pesussa kannattaa käyttää ihoa kosteuttavaa pesuainetta. Käsivoiteeksi voi valita päiväkäyttöön hiukan kevyemmän vaihtoehdon, joka imeytyy hyvin. Sen sijaan yön ajaksi voi laittaa paksumpaa, suojakerroksen jättävää voidetta.

Intiimialueen kuivuus on yleistä

Naisilla intiimialueen limakalvot ohenevat vaihdevuosien aikana estrogeenin puutteen vuoksi. Se voi aiheuttaa emättimen kuivuutta, kirvelyä ja yhdyntäkipuja. Lisäksi riski saada emätin- ja virtsatietulehdus suurenee. Limakalvojen kuivuutta voi aiheuttaa vaihdevuosien lisäksi imetys, tietyt lääkehoidot tai gynekologiset toimenpiteet.

Limakalvojen hoidossa tärkeää on hyvä hygienia. Liian tiheää pesua ja saippuan käyttöä ei kuitenkaan suositella. Pesunesteenä kannattaa käyttää valmistetta, jossa on intiimialueelle luonnollinen matala pH-arvo. Pikkuhousunsuojia tulisi käyttää vain tarvittaessa.

Vaihdevuosien aiheuttamaan kuivuuteen ensisijainen hoitokeino on paikallisestrogeenivalmiste, joka sisältää estradiolia tai estriolia. Tuotteiden sisältämä estrogeenimäärä on pieni, joten se vaikuttaa vain paikallisesti emättimessä vahvistaen ohentuneita limakalvoja.  Reseptillä on saatavana peruskorvattava paikallisestrogeenivalmiste. Lisäksi intiimialueen ihon kosteutuksessa kannattaa käyttää perusvoidetta tai hoitoöljyä. Paikallisestrogeenin lisäksi voidaan käyttää hormonittomia hoitotuotteita.

Nuoremman naisen emättimen kuivuutta voidaan hoitaa hormonittomalla kosteuttavalla voiteella tai hyaluronihappoa sisältävillä emätintabletteilla. Lisäksi yhdynnän aikana kannattaa käyttää liukuvoidetta tai ihoöljyä.

Suun kuivuus on tärkeä hoitaa hyvin

Suun kuivuus on yleinen vaiva etenkin ikääntyessä, koska syljen eritys vähenee iän myötä. Kuivuutta voivat aiheuttaa myös monet lääkkeet, perussairaudet, vaihdevuodet sekä säde- ja syöpähoidot. Kuivaa suuta on tärkeää hoitaa, koska vähentynyt syljeneritys aiheuttaa herkästi hampaisiin reikiä ja suutulehduksia.

Kuiva suu voi oireilla arkuutena, kirvelynä, palan tunteena kurkussa sekä pahanhajuisena hengityksenä. Yöllä saattaa herätä suun kuivuuteen juomaan vettä. Apteekista löytyy tekosylkivalmisteita, jotka kosteuttavat suuta pidempään kuin pelkkä vesilasillisen juominen. Hampaiden ja suun puhdistukseen tulee kiinnittää huomiota. Hampaat pestään aamuin illoin fluoripitoisella hammastahnalla ja hammasvälit puhdistetaan kerran päivässä. Aralle suulle kannattaa valita hellävarainen vaahtoamaton hammastahna.

Maskin käyttö voi pahentaa kuivasilmäisyyttä

Kuivasilmäisyys voi johtua joko liiallisesta kyynelten haihtumisesta tai riittämättömästä kyynelten erityksestä. Kuivasilmäisyydelle altistavat muun muassa ikääntyminen, ilmastointi, kuiva sisäilma sekä näyttöpäätetyöskentely. Myös maskin käytön on havaittu pahentavan oireita. Hengitysilma nousee maskin ja kasvojen välistä ylöspäin kohti silmiä ja lisää siten kyynelten haihtumista, mikä kuivattaa silmän pintaa.

Kuivuminen voi liittyä myös johonkin perussairauteen, kuten Sjögrenin oireyhtymään, reumaan, diabetekseen tai kilpirauhasen vajaatoimintaan. Hormonaalisilla muutoksilla vaihdevuosi-iässä ja imetyksen aikana on vaikutusta kuivasilmäisyyteen. Lisäksi tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa silmien kuivumista.

Silmien kuivuus oireilee roskan ja kuivuuden tunteena silmissä, silmien vuotamisena, kirvelynä, kutinana tai poltteluna. Kuivien silmien hoidossa käytetään silmän pintaa voitelevia nestemäisiä tai geelimäisiä tippoja. Tipat auttavat parhaiten, jos niitä käytetään jo ennen oireiden alkamista. Kostutustippoja käytetään tarpeen mukaan, niin usein kuin on tarve. Geelimäiset tipat kosteuttavat silmää pidempään kuin nestemäiset tipat.

Proviisorin suosikkituotteet kuivuuden hoitoon

Eucerin pH5 Shower oil, 400 ml: Pesuöljy miedolla tuoksulla tai ilman tuoksua. Pesee ihon hellävaraisesti kuivattamatta ihoa.

Avène Cicalfate hand cream, 100 ml: Käsivoide kuiville ja halkeileville käsille. Jättää suojaavan kalvon iholle.

CeraVe SA Renewing Foot Cream, 88 ml: CeraVe SA Renewing -jalkavoide erittäin kuivalle, karhealle ja epätasaiselle iholle. Kuoriva ja kosteuttava koostumus rauhoittaa ja hoitaa ihoa.

ACO Intim Soothing cream, 50 ml: Pehmentävä ja hoitava voide intiimialueelle. Muodostaa suojaavan ja hankausta estävän kalvon iholle.

bioXtra Geelisuusuihke, 50 ml: Geelimäinen suihke kosteuttaa nopeasti ja tehokkaasti kuivaa suuta.

Puro Suoja kestokosteuttava silmätippa, 10 ml: Pitkävaikutteinen silmätippa kuiville silmille. Hoitaa ja ennaltaehkäisee kuivasilmäisyyttä.

Vagisan kosteuttava emätinvoide, 50 g: Hormoniton emätinvoide emättimen ja ulkoisen intiimialueen kuivuuden hoitoon. Vagisan sisältää maitohappoa, joka auttaa ylläpitämään emättimen luonnollista pH-tasapainoa.

Elise Lehtonen

proviisori, Myllyn Apteekki

Keskustelu »