Ennakointi kannattaa

Etsiskelin yhtenä iltana kodin lääkekaapista kipuvoidetta, jolla olisin hoitanut kipeytynyttä nilkkaani. Vajaita tuubeja löytyi useita, mutta uusimmankin sisältö oli vanhentunut heinäkuussa 2020. Tuli siis todistettua, että suutarin lapsella ei ole kenkiä.

Jotta tilanne ei toistuisi, kasasin kaikki lääkepurkit ja itsehoidon tuotteet (myös jääkaapista) keittiön pöydälle ja erottelin vanhentuneet,
tarpeettomat tai muuten ylimääräiset purkit vietäväksi apteekkiin hävitystä varten. Niitä kertyikin aikamoinen kasa. Suosittelen tällaista siivousrupeamaa kaikille. Lääkekaappiin tuli paljon tilaa ja samalla selvisi varaston puutteita, esimerkiksi se kipuvoide. Siivouksen yhteydessä voi miettiä myös laajemmin käytössään olevia lääkkeitä ja muita itsehoidon tuotteita ja verrata, täsmäävätkö lääkelistan lääkkeet lääkekaapin valmisteisiin. Ovathan myös käytössä olevien lääkkeiden reseptit kunnossa?

Varaudu allergiakauteen ja mökkeilyyn

Allergiakausi tuntuu aina vähän yllättävän ihmiset keväisin. Lääkitys allergiaan pitäisi aloittaa mahdollisimman pian ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Käypä hoito -suositusten mukaan lääkekaapista pitäisi allergian paikallishoitoon löytyä nenäsumute ja/tai silmätipat. Jos nämä eivät auta, lisänä voi käyttää tablettimuotoisia allergialääkkeitä.

Monen matka suuntaa huhtikuussa jo mökille. Muistattehan päivittää mökin lääkekaapin sisällön talven jälkeen. Samalla voi varmistaa, että tarvittavat ensiaputarvikkeet ja mökin sijaintitiedot ovat helposti saatavilla. Hätätilanteessa tällainen ennalta varautuminen voi nopeuttaa avun saamista merkittävästi.

Turvallisesti kohti kesää

Kaikki varmasti odottavat aurinkoista kevättä ja kesää. Ne olemme todella ansainneet. Auringosta ei ehkä vielä tänä kesänä nautita ulkomailla, mutta myös Suomessa pitää suojata iho auringolta. Erityisen tärkeää se on silloin, jos käytössä on ihoa auringolle herkistäviä lääkkeitä. Kun suojaa ihonsa oikein ja riittävästi, voi nauttia turvallisin mielin auringosta ja sen lämmöstä. Tämä koskee meitä kaikkia!

Kevein askelin kohti valoisampia aikoja!

Apteekkari Anne Elo-Kinnunen

Pääkirjoitus Terveyslehti 04/2021
Keskustelu »