Voi hyvin ja nauti kesän askareista!

Lukemisesta on tullut monelle tärkeä korona-ajan ajanviete ja hyvä niin. Lukemisen avulla voi lähteä nojatuolimatkalle ympäri maailmaa ja käyttää mielikuvitustaan. Lukemisen ja äänikirjojen kuuntelun tiedetään olevan terveellistä aivoille. Jos dekkarien lukeminen kiinnostaa, lukulistaan voisi lisätä Indrek Harglan kirjoittaman Apteekkari Melchior -sarjan, jonka tapahtumat sijoittuvat 1400-luvun Tallinnaan. Kirjojen juonet ovat mukaansatempaavia ja jännitystä on sopivasti. Mielenkiintoista on myös kuvaus tuon aikaisesta apteekkitoiminnasta. Kirjasarjassa esiintyvää tietämystä lääkkeenvalmistuksesta hyödynnetään vielä tänäkin päivänä.

Muista myös rokotukset ja rutiinitarkastukset

Lukemisen ja muiden kesäpuuhien lomassa on toivottavasti aikaa huolehtia myös terveydestä ja esimerkiksi varata aika vuosikontrolliin. Koronavuosi on lisännyt hoitovelkaa ja yleisesti on havaittu, etteivät ihmiset hae apua riittävän nopeasti terveydentilan muuttuessa. Valitettavan monet jättävät rutiinitarkastukset kokonaan väliin. Erityisesti hampaiden ja suun hyvinvoinnista olisi tärkeä pitää huolta. Pandemiatilanne paranee koko ajan rokotusten myötä ja siirrymme vähitellen kohti normaalia. On tärkeää, ettei itsestä huolehtiminen jää taka-alalle.

Myöskään muiden rokotusten tärkeydestä ei voi varmaan liikaa muistuttaa. Milloin esimerkiksi jäykkäkouristusrokote on otettu? Jos kesällä liikkuu punkkialueilla ja luonnossa ylipäätään, kannattaa harkita punkkirokotteen ottamista. Ja jos punkkirokote on aikoinaan otettu, milloin on tehosteen aika? Yleensä ensimmäinen tehoste annetaan kolmen vuoden kuluttua perusrokotussarjan viimeisestä annoksesta.

Tietoa ja ammattitaitoista palvelua

Apteekkimme henkilökunta on aina valmis auttamaan ja neuvomaan kaikissa terveyden edistämiseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Myllyn Apteekki palvelee kesälläkin normaalien aukioloaikojen mukaan. Juhannus on tästä ainoa poikkeus eli aattona suljemme klo 14 ja juhannuspäivänä apteekki on suljettu.

Aurinkoista juhannusta ja hyvää kesää!

Apteekkari Anne Elo-Kinnunen

P.S. Olethan varmistanut, että ensiapuvälineesi ja -taitosi ovat ajan tasalla ja mökin lääkekaapista löytyvät kaikki tarvittavat tuotteet. Kesällä kun sattuu ja tapahtuu!

Pääkirjoitus Terveyslehti 06/2021
Keskustelu »