Kuiva päänahka ja hilseily

Hilseily on yleinen hiuspohjan ongelma, josta noin 65 % ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Taustalla voi olla esimerkiksi jokin ihosairaus, jolloin oireena on usein variseva hilse ja hiuspohjan kutina.

Hilseen aiheuttajat

Usein hilseen taustalla on päänahan tulehdus, josta seuraa hiuspohjan solujen normaalia nopeampi jakautuminen. Hilse alkaa näkyä, kun sarveiskerroksen solut takertuvat toisiinsa. Kun iho uusiutuu nopeasti, kosteuden haihtumista estäviä keramideja ei ehdi syntyä riittävästi ja iho kuivuu. Rasvainenkin päänahka kuivuu keramidien puutteen takia. Hiuspohjan rasvahiivat pääsevät lisääntymään ihanteellisessa ympäristössä, jolloin tulehdus lisääntyy, ja hilsekierre on valmis. ACOn Spesial Care -hiustenhoitosarjasta löydät shampoo-vaihtoehtoja kuivan ja hilselevän päänahan hoitoon.

Jos päänahka hilseilee voimakkaasti ja toistuvasti, voi kyseessä olla seborroinen ekseema eli tali-ihottuma. Härskiintynyt tali ärsyttää ihoa, mistä seuraa punoitusta ja hilseilyä (ks. Ducray Kelual DS Shampoo). Myös psoriasis voi aiheuttaa hilseilyä ja karstaisuutta päänahassa. Psoriasiksessa hilseen alla on punoittavia läikkiä ja iho oireilee yleensä muuallakin kuin päänahassa (ks. Ducray Kertyol PSO shampoo).

Kun kyseessä on rasvainen päänahka, ja hilse kerääntyy kellertäviksi kasautumiksi, puhutaan rasvoittuvasta hilseilevästä päänahasta. Päänahka saattaa myös kutista. Rasvoittuvan hiuspohjan tiheä pesu ei rasvoita hiuksia lisää, vaikka niin joskus luullaan (ks. Ducray Squanorm Oily shampoo). Myöskään kuivan ja hilseilevän päänahan tiheämpi peseminen sopivalla hoitotuotteella ei kuivata hiuspohjaa. Kuivan päänahan hilse on vaaleaa ja päänahassa on lievää kutinaa (ks. Ducray Squanorm Dry shampoo).

Hoito

Tiheämpi shampoopesu auttaa kaiken tyyppiseen hilseilyyn, kunhan käyttöön valitaan omalle hiuspohjalle sopiva shampoo. Jos hiuksia ei pestä, rasvahiivat pääsevät lisääntymään entistäkin nopeammin. Hiukset voi pestä päivittäin, jos urheilee paljon tai jos hiukset rasvoittuvat nopeasti.

Jos pelkkä hilseshampoo ei riitä, voi päänahan hoitoon kokeilla hydrokortisoniliuosta paikallisesti hiusten pesun jälkeen. Liuosta voi tarvittaessa käyttää kuuriluonteisesti.

Hiuspohjan hilseilyyn löytyy myös lääkeshampoita. Ketokonatsolishampoolla voidaan hoitaa sekä päänahkaa että laajempia ihoalueita. Ketokonatsoli on lääkeaine hiiva- ja muiden sienitulehduksien hoitoon.

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos tiheämmät pesukerrat hoitoshampoolla, hydrokortisoniliuoksen käyttö tai lääkkeellisen hilseshampoon käyttö eivät riitä hilseilyn hoidoksi tai jos päänahan kutina häiritsee esimerkiksi yöunta.

Valikoimistamme löydät hellavaraisen ACOn Spesial Care -hiustenhoitosarjan sekä Ducrayn tehokkaat hoitoshampoot päänahan erilaisiin ongelmiin. Lisää hilseshampoita sekä lääkeshampoot löydät puolestaan täältä!

Kirjoittaja: Elise Lehtonen, proviisori, Myllyn Apteekki

Keskustelu »