Punkit ovat taas liikkeellä

Kun lämpötila nousee noin viiteen asteeseen alkavat punkit taas liikkua. Turun saaristo ja rannikkoalueet ovat paikkoja, joissa punkkeja on runsaasti. Suomessa puutiaisvälitteisten sairauksien merkittävimmät levittäjät ovat tavallinen puutiainen eli ”punkki” ja taiga- eli siperianpuutiainen. Meillä esiintyvistä puutiaisvälitteisistä sairauksista tärkeimmät ovat borrelioosi, anaplasmoosi ja puutiaisaivokuume eli TBE. Suojaa lemmikkisi ja samalla itsesi punkeilta ajoissa!

Valitse punkkilääke huolella – kysy neuvoa apteekista

Tartuntariskin minimoimiseksi tulisi lemmikki suojata punkeilta siihen tarkoitetulla valmisteella ja tehdä lemmikeille punkkiaikana säännöllisiä punkkitarkastuksia. Markkinoilla on runsaasti erilaisia punkkilääkkeitä. Kaikki valmisteet eivät kuitenkaan sovellu käytettäväksi kaikille koirille ja kissoille. Punkkilääkkeen valinnassa tulee ottaa huomioon ainakin:

  • Onko perheessä pieniä lapsia tai muita lemmikkejä?
  • Nukkuuko lemmikkisi sängyssäsi?
  • Pestäänkö eläintä paljon tai uiko se runsaasti?
  • Koiran koko ja ikä
  • Mahdolliset sairaudet
  • Tiineys/imetys

Markkinoilla on iholle annosteltavia valeluliuoksia, pantoja sekä suun kautta otettuja tabletteja. Valeluliuokset annostellaan yleensä 4 viikon välein lemmikin iholle. Pantojen teho kestää valmisteesta riippuen enintään 5-8 kuukautta. Suun kautta otettavat tabletit vaativat eläinlääkärin reseptin ja ne annostellaan valmisteesta riippuen joko kuukauden tai 3 kuukauden välein.

Punkkilääkkeet vaikuttavat myös eri tavoin. Osa valmisteista karkottaa sekä tappaa punkkeja, osa vain tappaa. Karkottava vaikutus tarkoittaa, että lääke ehkäisee punkin kiinnittymistä eläimeen. Valmiste, jossa on karkottava vaikutus, ehkäisee paremmin punkkien kulkeutumisen eläimen mukana sisälle. Tappava vaikutus puolestaan tarkoittaa, että punkki kuolee, joko purtuaan eläintä tai ollessaan kontaktissa turkkiin/ihoon vaaditun ajan.

Koirien punkkivalmisteet

Kissojen punkkivalmisteet

HUOM! Lue valitsemasi lääkkeen pakkausseloste huolellisesti ennen käyttöä ja varmista tuotteen sopivuus lemmikillesi. Pakkausselosteesta löydät mm. lisätietoja valmisteiden käsittelystä ja varotoimista.

Muista punkkisyyni

Punkkilääkkeestä huolimatta lemmikkiin tarttuu yleensä joka kesä muutamia punkkeja. Tee lemmikille joka päivä punkkitarkastus ja irrota punkit turvallisesti punkkipihdeillä, -lassolla tai -raudalla.

Farmaseuttimme neuvovat mielellään sopivan tuotteen valinnassa lemmikillesi! Meillä on laaja valikoima erilaisia tuotteita punkkien häätöön ja poistoon.

Osta kätevästi verkkoapteekistamme

Voit tilata tarvittavat tuotteet myös verkkokaupastamme. Varsinkin korona-aikana verkkotilaus on turvallinen tapa asioida apteekissamme. Voit valita tilauksesi toimitustavaksi noudon noutoautomaatistamme (joka sijaitsee Prisman Kauppakassipalvelun yhteydessä), postipaketin tai kotiinkuljetuksen (noin 10 km etäisyydellä apteekistamme). Yli 50 euron tilaukset lähetetään ilman postituskuluja.

Sema Ahsen-Böre

Myllyn Apteekki

Keskustelu »