Nauti turvallisesti auringosta

Ihanat aurinkoiset säät ovat jälleen muistuttaneet riittävän aurinkosuojan tärkeydestä. Usein ajatellaan että vain ihon palaminen auringossa on haitallista, mutta aurinkosuojaus on tärkeää myös heille, jotka sanovat etteivät koskaan pala. Aurinko aiheuttaa ihon DNA:ssa pysyviä muutoksia jo ennen kuin iho pääsee palamaan ja aurinko myös vanhentaa ihoa. Siksi aurinkosuojaus on tärkeää meille kaikille!

Valitse korkea suojakerroin

Aurinkovoiteeseen on hyvä valita korkea suojakerroin, esimerkiksi suojakerroin 50, ja voidetta tulisi levittää iholle puoli tuntia ennen aurinkoon menoa. Monesti aurinkovoidetta tulee laitettua liian vähän ja liian harvoin. Koko vartalolle tarvitaan noin kourallinen voidetta ja sitä on hyvä lisäillä parin kolmen tunnin välein auringossaoleilun aikana. Jos aurinkovoiteeseen valitsee pienemmän suojakertoimen, kuten suorakertoimen 30, täytyy aurinkovoidetta lisätä vielä useammin.  Lisäksi esimerkiksi uimisen ja ihon hankaamisen jälkeen on hyvä lisätä aurinkovoidetta.

Jos tuotetta levitetään liian vähän tai liian harvoin, niin suojateho pienenee oleellisesti. On hyvä huomioida että myös osa lääkeainesta herkistää ihoa auringolle.

Lasten auringolta suojaaminen

Lapsien suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää, sille he viettävät paljon aikaa ulkona. Lasten ihon pinta-ala suhteessa painoon on myös suurempi kuin aikuisilla, joten he altistuvat suhteessa enemmän auringolle. Palaminen, varsinkin lapsena, onkin merkittävä riskitekijä ihosyövälle.

Alle kaksivuotiaiden lasten herkän ihon aurinkosuojaus tehdään pääasiallisesti vaatteiden avulla ja pieni lapsi on hyvä pitää varjossa auringon polttavimpaan aikaan. Kevyet vaatteet, aurinkovarjot, hatut ja aurinkolasit suojaavat osaksi auringolta. Näitä täydentävät aurinkosuojavoiteet. Helposti palavat kohdat, kuten korvat, nenänpää ja olkapäät, pitää erityisesti muistaa suojata. Sekä kemialliset että fysikaaliset suodattimet on turvallisuusarvioinneissa todettu turvallisiksi lapsille. Aurinkosuojatuotteiden käyttö siis ei ole vaarallista – palaminen ja ihosyöpäriski sen sijaan ovat.

Oikean aurinkotuotteen valinta

Aurinkovoidetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen että tuote suojaa sekä UVB- että UVA-säteilyltä. Apteekkivoiteista yleensä löytyy nämä molemmat suojat. Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalisia ja kemiallisia suodattimia. Fysikaaliset suodattimet ovat epäorgaanisia yhdisteitä, jotka heijastavat UV-säteilyä pois iholta. Kemialliset suodattimet puolestaan imevät itseensä UV-säteilyä. Eri UV-suodattimet tehoavat UV-valon eri aallonpituuksiin, ja suodattimia yhdistämällä saadaan aikaiseksi parempi suoja.

Eri ihotyypeille löytyy erilaiset tuotteet. Aurinkovoiteissa on vaihtoehtoja esim. kuivalle, herkälle ja rasvoittuvalle iholle. Myös akneiholle tai aurinkoallergiasta kärsiville on omat tuotteensa. Huuliakaan ei saa unohtaa! Lapsille on omat hellävaraiset tuotteensa, joiden hiekan- ja vedenkestävyyttä on lisätty.

Säilytä aurinkovoide oikein

Suojatehon säilymisen kannalta on tärkeää, ettei aurinkosuojatuotteita säilytetä suorassa auringonpaisteessa, sillä monet UV-suodatinmolekyylit hajoavat helposti kuumassa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös avatun tuotteen säilyvyyteen. Useimmiten aurinkosuojatuotteiden säilyvyysaika on 12 kuukautta avaamisen jälkeen.

Meiltä Myllyn Apteekista löydät laajan valikoiman aurinkotuotteita! Voit ostaa tuotteita myös verkkoapteekistamme!

Lähteet ja lisätietoja:

www.auringossa.fi

www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/miten_kosmetiikkatuotteet_toimivat/aurinkosuojatuotteet/

www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/aurinko_ja_lapset/

www.apteekki.fi/terveydeksi/ihonhoito/aurinko-ja-laakkeet.html

Keskustelu »