Lääkekorvausjärjestelmä 2019

LÄÄKEKORVAUSJÄRJESTELMÄ VUONNA 2019

Vuonna 2019 lääkekorvausjärjestelmään tulee vain yksi muutos: vuosiomavastuu, eli ns. lääkekatto, laskee 572 euroon. Muutoin korvausjärjestelmä pysyy samana ja alkanut vuosi tuokin mukanaan jälleen reseptilääkeostojen alkuomavastuun: saat korvausta ostamistasi lääkkeistä sen jälkeen, kun 50 euron alkuomavastuusi on täyttynyt. Alkuomavastuuta kerryttää kelakorvattavien valmisteiden itse maksamasi osuus. Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria, vaan sitä sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin täyttää 19 vuotta.

Apteekeissa on ajantasainen tieto kertyneestä alkuomavastuustasi. Alkuomavastuun täytyttyä saat korvausta sairauden hoitoon määrätyistä kelakorvattavista valmisteista. Saat kelakorvausta, kun hankit lääkettä kerralla enintään 3 kuukauden hoitoaikaa vastaavan määrän. Saat korvausta uudesta lääkkeen erästä sen jälkeen, kun olet käyttänyt edellisen erän annosohjeen mukaisesti lähes kokonaan. Nyrkkisääntönä voi pitää, että saat korvausta uudesta lääkkeen erästä aikaisintaan:

  • 3 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 3 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä
  • 2 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 2 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä
  • 1 viikko ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 1 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä tai vähemmän.

LÄÄKEKATTO ON 572 EUROA VUONNA 2019

Vuonna 2019 vuosiomavastuu on 572 euroon. Muutoin lääkkeiden korvausjärjestelmä pysyy samana: korvausluokat ovat samat (peruskorvaus 40 %, alempi erityiskorvaus 65 % ja ylempi erityiskorvaus 100%, jolloin maksat omavastuun 4,50 euroa/lääke/ostokerta). Vuosiomavastuun täytyttyä maksat jokaisesta korvattavasti valmisteesta 2,50 euroa/lääke/ostokerta.

(Lähde: https://www.kela.fi/lääkkeet)

Kelan lääkekorvausjärjestelmä säilyy vuonna 2019 muutoin samana, vain lääkekatto laskee 572 euroon..
Lääkkeiden kelakorvattavuus vuonna 2019
Keskustelu »