ValikkoValikko

Kipu- ja kuumelääkkeiden saatavuus ei ole uhattuna

Fimea on ohjeistanut apteekkeja toimittamaan vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden, mikä on herättänyt asiakkaiden keskuudessa kummastusta. Kipu- ja kuumelääkkeiden saatavuus ei kuitenkaan ole Suomessa uhattuna ja ylisuuria kotivarastoja ei pidä koronaviruksen aiheuttamassa erikoistilanteessakaan hankkia varmuuden vuoksi.

Kipu- ja kuumelääkkeiden kova kysyntä onkin aiheuttanut sen, että apteekkimme särkylääkehyllyt ovat saattaneet olla hetkellisesti vajaita, mutta täydennämme hyllyjä sitä mukaa kun tavaraa saapuu apteekkiimme!

Fimea ohjeistaa maltillisuuteen

Fimea otti viikonloppuna kantaa lääkkeiden myyntiin:

”Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kehottaa vahvasti malttiin lääkkeitä ostettaessa. Ylisuuria kotivarastoja ei pidä koronaviruksen aiheuttamassa erikoistilanteessakaan hankkia varmuuden vuoksi.

Viikonlopun ylimitoitetun hamstraamisen seurauksena apteekkien lääkevarastot saattavat olla joidenkin lääkevalmisteiden osalta hetkellisesti lopussa. Kipu- ja  kuumelääkkeiden saatavuus ei kuitenkaan ole uhattuna, ja maamme lääketukkukaupoissa on kipu- ja kuumelääkkeitä yli puolen vuoden normaalikulutusta vastaavat varastot.

Apteekkien varastojen turvaamiseksi ja lääketukkukauppojen toimitusten normalisoimiseksi kehotamme tilaamaan ja hankkimaan ainoastaan niitä lääkkeitä, joihin tällä hetkellä on tarvetta. Tämä on välttämätöntä kriittisten lääkekuljetusten varmistamiseksi ja tilanteen normalisoimiseksi mahdollisimman nopeasti.

Fimea muistuttaa samalla, että kaikilla lääkkeillä, myös itsehoitolääkkeillä, on sivu- ja haittavaikutuksia ja niitä tulee käyttää ohjeiden mukaan ja vain tarvittaessa. Parasetamolin käytössä on erittäin tärkeää noudattaa turvallisiksi todettuja annossuosituksia (aikuisilla enintään 3 g/vrk) haittavaikutusten, kuten esimerkiksi maksavaurioiden, välttämiseksi.

Fimea ohjeistaa apteekkeja luovuttamaan tällä hetkellä esimerkiksi vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden.”

Lähde: https://www.fimea.fi/-/laakkeita-ei-pida-hamstrata

Keskustelu »