Katse kesään ja allergiakauteen

Suomessa allergiakausi alkaa yleensä maalis–huhtikuussa lepän ja pähkinä- pensaan kukinnalla, joten viimeistään nyt on hyvä aika alkaa kiinnittämään huomoita allergian hoitoon. Herkimmät ovat saattaneet saada oireita jo tammi–helmikuussa ilmavirtojen kuljettaessa siitepölyä Baltian maista ja Etelä-Euroopasta.

Siitepölykautta jatkavat keväällä koivu ja kesällä heinät. Pujo kukkii heinäkuusta yöpakkasiin asti. Toisilla allergiaoireet jatkuvat vuoden ympäri, ja niitä aiheuttavat muun muassa homeet, pölyt, kotieläimet tai ilmansaasteet.

Aloita hoito ajoissa

Jatkuva vesinuha, tukkoisuus, aivastelu, kurkun ja silmien kutina sekä hiekkaisuuden tunne silmissä ovat tyypillisiä oireita. Allergia voi aiheuttaa myös väsymystä. Allergiaoireiden ehkäisy kannattaa aloittaa jo kaksi viikkoa ennen niiden oletettua alkamista.

Siitepölyallergian itsehoidossa suositellaan ensisijaisesti paikallishoitoa nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Jos paikallishoito ei tuo riittävää apua, voi lisäksi käyttää antihistamiinitabletteja. Apteekista saa apua sopivan lääkityksen valintaan ja neuvot oikeaan käyttöön.

Keskivaikeissa ja vaikeissa allergioissa voidaan harkita siedätyshoitoa, jolla saadaan pysyvämpää helpotusta oireisiin. Keskustele vaihtoehdoista lääkärin kanssa.

Huuhtelu tuo helpotusta

Allergisen kannattaa panostaa myös hyvään lääkkeettömään hoitoon, kuten nenän huuhteluun. Nenän huuhteluun sopii esimerkiksi helppokäyttöinen Sarvikuono-nenäkannu. Hiukset ja kasvot on hyvä huuhdella ennen nukkumaanmenoa, ja pyykki tulee kuivattaa sisällä.

Nenän huuhtelu vähentää allergeenejä ja allergiareaktiossa vapautuvien välittäjäaineiden määrää moneksi tunniksi. Se puhdistaa hellävaraisesti ylähengitystiet sekä ehkäisee tulehduksia ja flunssan jälkitauteja.

Säännöllinen huuhtelu pitää nenän limakalvot kunnossa, jolloin allergiaa hoitavat lääkkeelliset nenäsuihkeet ja -tipat imeytyvät paremmin. Pahimpaan katu- ja siitepölyaikaan nenä kannattaa huuhdella aamuin illoin.

Kokeile suolavettä tai nenäsuihkeita

Nenän huuhtelu onnistuu nenäkannulla ja nenäsuihkeilla. Sarvikuono-nenäkannussa käytetään kädenlämpöistä vettä, johon lisätään mitallinen joditonta, hienokiteistä merisuolaa. Kannun käyttö on helppoa, kun noudatat pakkauksen ohjeita.

Huuhteluun sopivat myös Physiomer Strong Jet– tai Physiomer Normal Jet -nenäsuihkeet. Tuotesarjasta löytyy pienille vauvoillekin sopiva Physiomer Baby -suihke ja erityisesti tukkoisen nenän avaamiseen tarkoitettu Physiomer Hyperton Spray. Physiomer-nenäsuihkeet ovat steriilejä ja säilöntäaineettomia merivesisuihkeita.

Teksti on aiemmin julkaistu apteekin asiakaslehdessä.

Keskustelu »