Passi, hammasharja ja lääkkeet

Kesä on aikaa, jolloin monilla on erityistä intoa lähteä tutuista ympyröistä ja matkustaa – lähelle tai kauas. Mukaan pakataan kaikki tarpeellinen ja ainahan lomakohteesta saa sitten ostettua unohtuneet tarvikkeet.

Joskus kiireessä unohtuvat myös säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet. Viimeistään silloin sähköinen resepti osoittautuu kullanarvoiseksi, sillä mistä tahansa suomalaisesta apteekista saa lunastettua reseptilääkkeet hätätilanteessakin. Kela-korvausta ei välttämättä saa, jos edellisestä toimituksesta ei ole vielä riittävästi aikaa, mutta se lienee kuitenkin pieni menetys siitä, että reissua voi jatkaa ilman taukoa lääkityksestä. Suomen lisäksi sähköisellä reseptillä voi lunastaa lääkkeitä myös Virossa, Kroatiassa ja hyvin rajoitetusti Portugalissa. Aivan kaikkia lääkkeitä ei ulkomailla voi toimittaa suomalaisilla resepteillä, joten varminta tietysti on, että tarvittavat lääkkeet on pakattu mukaan. Jos matkustaa lentäen, lääkkeet pakataan käsimatkatavaroihin, jotta ne eivät päädy eri määränpäähän kuin lomailija. Lääkkeitä kannattaa ottaa mukaan aina vähän ylimääräistä, jos matkaan tuleekin mutkia.

Digitalisaatio helpottaa apteekkiasioiden hoitamista entisestään. Nykyään apteekissa haetaan Kela-tiedot suoraan järjestelmästä ja asiakkaan henkilötiedot voidaan saada esimerkiksi ajokortista. Lasten lääkkeitä noudettaessa tarvitaan kuitenkin useimmiten Kela-kortti tai esimerkiksi potilasohje lääkkeestä. Lapsen Kela-kortti kannattaakin pakata mukaan aina myös mummolaan tai kesäleirille, jotta lääkkeitä voi tarvittaessa ostaa paikkakunnan apteekista.

Varautuminen mahdollisiin poikkeustilanteisiin ja lääkkeiden saantihäiriöihin on tervettä varovaisuutta ilman maailmanlaajuisia konfliktejakin. Säännöllisiä lääkkeitä on hyvä pitää varastossa Kelan sallimissa rajoissa; ihan viimeistä lääkeannosta ei kannata ottaa ennen kuin lähtee lääkeostoksille. Lääkkeiden saatavuus on Suomessa kuitenkin hyvin turvattu, joten syytä ylimääräisiin hankintoihin ei ole.

Nautitaan kesästä: valosta, lämpimistä päivistä, pitkistä illoista ja luonnon antimista muistaen, että kesää voi viettää juuri sillä tavalla, mikä itsestä on mukavinta.   

Aurinkoista kesää!

Apteekkari Anne Elo-Kinnunen

Pääkirjoitus Terveyslehti Kesäkuu/2022
Keskustelu »