Varaudu syksyyn vitamiinein

Kunpa olisi tulevaisuudesta kertova kristallipallo, on moni huokaillut menneinä kuukausina. Toisaalta voi todeta, että me suomalaiset olemme olleet aika hyvin valmistuneita maailmalla tapahtuneisiin käänteisiin. Ikävää on toki monien kustannusten nousu.

Onneksi lääkkeiden hinnat eivät ole nousseet, pikemminkin päinvastoin, olemme voineet lohduttaa asiakkaitamme. Tästä on pitänyt huolta lääkealalla vallitseva hintakilpailu. Viranomaisohjaukseen perustuva lääkkeiden hinnoittelu varmistaa sen, että reseptilääkkeiden hinnat ovat pysyneet Suomessa maltillisella tasolla, eikä suuria muutoksia ole tiedossa.

Vitamiineja ja hivenaineita on varmasti tankattu kesän satoa nauttimalla. Auringonvaloa emme valitettavasti voi säilöä. Pimenevien päivien myötä onkin tarpeen varmistua riittävästä D-vitamiinin saannista, kun sitä ei valon vähetessä enää muodostu riittävästi elimistössä. Mutta kohtuus kaikessa, eli vitamiineja ja hivenaineita kannattaa nauttia suositusten mukaan ja muistaa, että monipuolista ruokavaliota ei korvaa mikään hyvinvoinnin edistämisessä. 

Iloa ja valoa syksyyn!

Apteekkari Anne Elo-Kinnunen

Pääkirjoitus Terveyslehti Elokuu/2022
Keskustelu »