Lääkejätteiden lajittelu

LÄÄKEJÄTTEIDEN LAJITTELU

Lääkejätteet ovat vaarallista jätettä eikä niitä tule laittaa tavallisen kotitalousjätteen sekaan tai kaataa viemäriin. Lääkejätteet tuodaan maksutta mihin tahansa apteekkiin. Lääkejätteiden lajittelun voi aloittaa jo kotona:

– Poista reseptilääkkeistä henkilötiedot.

– Lääkkeiden pahvipakkaukset voi laittaa pahvinkeräykseen.

– Tabletit ja kapselit voi palauttaa omissa purkeissaa ja läpipainoliuskoissaan

– Irralliset tabletit ja kapselit voi pakata läpinäkyvään muovipussiin.

– Nestemäiset ja voidemaiset lääkkeet voi palauttaa omissa pulloissaan ja tuubeissaan.

– Lajittele erikseen jodipitoiset lääkkeet sekä sytostaatit. Jodipitoisia ovat esimerkiksi Betadine-tuotteet ja Jodix-tabletit.

– Lajittele elohopeakuumemittarit erikseen. Rikkoutuneet elohopeakuumemittarit tulee pakata suljettuun lasipurkkiin. Merkitse jäte selvästi.

– Rikkinäiset digitaaliset kuumemittarit kuuluvat sähkölaitteisiin ja ne voi palauttaa jätekeskukseen tai lajitteluasemalle.

– Pakkaa neulat kestäviin ja suljettaviin purkkeihin, joita neulat eivät läpäise. Älä koskaan laita neuloja muovipussiin.

Lääkejätteisiin eivät kuulu apteekista ostetut lääkkeettömät hoitotuotteet, kuten perusvoiteet, pesuaineet, vitamiinit ja kosmetiikka. Nämä voi lajitella polttokelpoiseen jätteeseen.

Miksi lääkkeitä ei voi hävittää kotitalousjätteen mukana?

Ympäristössä havaitaan yhä enemmän lääkeaineista peräisin olevia kemikaalijäämiä. Ne ovat väistämätön seuraus lääkevalmisteen käytöstä, kun lääkeaine erittyy ihmisestä ja kulkeutuu ympäristöön tehokkaasta jätevedenpuhdistuksesta huolimatta. Siksi on ensisijaisen tärkeää että ympäristön lääkekuormitusta ei lisätä kaatamalla lääkkeitä viemäriin tai hävittämällä kaatopaikkajätteiden mukana.

Ympäristöstä löytyneet lääkeainejäämät ovat niin pieniä, että niiden ei ole todettu vaikuttavan ihmisten terveyteen. On kuitenkin osoitettu että lääkeainejäämät vaikuttavat eliöihin. Muutoksia on nähty esimerkiksi kalojen lisääntymisessä ja käyttäytymisessä.

Lääkejäte loppukäsitellään Riihimäellä

Kun lääke tulee kotitalouksissa tai sairaaloissa käyttönsä päähän, alkaa sen matka kohti asianmukaista loppukäsittelyä. Terveydenhuollon toimijat sekä apteekit toimittavat keräämänsä lääkejätteen käsittelyyn Riihimäelle, missä Ekokem vastaa lääkejätteen loppukäsittelystä. Saapuva lääkejäte prosessoidaan korkealämpötilapoltossa, jossa lääkejäte palaa täydellisesti. Elohopea ja jodi eivät sovellu samaan polttoprosessiin, ja siksi ne on lajiteltava erikseen muusta lääkejätteestä.

Polttoprosessissa polttorummusta tulee ulos polton kuonaa, joka jäähdytetään ja toimitetaan hyötykäyttöön. Toinen komponentti on lentotuhka, joka otetaan talteen sähkösuodattimella. Se on vaarallista jätettä, joka kuljetetaan loppukäsittelyyn. Poltossa muodostuva savukaasu kulkee monivaiheisen puhdistusprosessin läpi piippuun. Polttoprosessissa syntyvä energia saadaan talteen lämpökattilassa ja pystytään hyödyntämään loppukäyttöön kaukolämpönä ja sähkönä.

Keskustelu »