Kielijumppaa lääkenimillä

Geneerisen lääkevaihdon myötä lääkkeiden hintakilpailu on ollut Suomessa merkittävää ja lääkehintojen nousu hyvin maltillista viime vuosina. Lääkevaihdosta johtuu myös se, että markkinoilla on nykyään erittäin paljon valmisteita, joiden nimi koostuu lääkeaineen kemiallisesta nimestä ja perässä on valmistajan nimi. Asiakkaiden kanssa olemmekin todenneet, että kielikin saa jumppaa, kun yrittää kertoa, mitä lääkkeitä tarvitsisi. Moni on ratkaissut asian ottamalla käytössä olevan lääkkeen pakkauksesta nimilapun tai edellisen annosohje-etiketin mukaan tullessaan hakemaan uutta erää. Sillä tavalla on huomattavasti helpompi löytää tarvittava lääke kuin tuntomerkeillä pieni valkoinen tabletti, jolla on vaikeasti lausuttava nimi.

Kun lääkkeiden nimet ovat vain lääkeaineiden nimiä, on käyttäjän entistäkin tärkeämpi tietää, minkä takia hän jotakin valmistetta käyttää. Lääkäreiden pitäisi kirjoittaa ohjeeseen lääkkeen käyttötarkoitus mutta valitettavan usein se on jäänyt pois. Me apteekissa emme voi lisätä tekstejä ohjelippuun, mutta mikään ei estä käyttäjää kirjoittamasta ohjelippuun käsin, mihin sairauteen ta vaivaan lääke on määrätty. Tieto käyttötarkoituksista helpottaa hahmottamaan käytössä olevat lääkkeet kuhunkin sairauteen.

Omakannasta löydät reseptitietosi

Omakannasta voi katsoa mitkä lääkereseptit ovat voimassa ja onko lääkettä vielä jäljellä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Omakannassakin resepteissä saattaa olla eriniminen lääke kuin on käytössä. Tämä johtuu siitä, että lääke on apteekissa vaihdettu edullisempaan vaihtoehtoon. Hankaluuksia aiheuttaa myös se, että reseptitiedot näkyvät pitkään ja jos lääkäri ei mitätöi vanhoja reseptejä, joukossa saattaa olla reseptejä lääkkeistä, joiden käyttö on lopetettu tai esimerkiksi muutettu vahvuutta. Jos tällaisia muutoksia on tehty, on aina tärkeää lääkettä hakiessa varmistua, että lääke on sitä vahvuutta, joka on käytössä.

Nautitaan syksystä

Koulujen syyslomat lähestyvät, ja innokkaimmat joulun odottajatkin tuntevat häivähdyksiä sen lämmöstä. Kannattaa nyt hetki nauttia syksystä ja ”tankata” voimia talvea varten. Vaikka vielä eläisimme monenlaisten koronarajoitusten keskellä, voimme aina nauttia happihyppelystä ulkona ja tehdä vaikka muutaman jumppaliikkeen.

Syystyöt on vähitellen tehty ja mökitkin laitettu talviteloille. Muistathan, että lääkkeet kannattaa tuoda pois mökiltä, ne eivät välttämättä kestä talviolosuhteita ja kosteutta, jos mökki ei ole talviasuttava. ”Mutta muutama kuukausi ja ne voi jälleen viedä takaisin” – se on optimistisen kesäihmisen ajatus.

Kauniita syyspäiviä toivottaen,

Apteekkari Anne Elo-Kinnunen

Pääkirjoitus Terveyslehti Lokakuu/2021
Keskustelu »